Manifest pentru dansul tradițional românesc

După cum am anunțat în postul anterior, am participat în spectacolul Viață pentru Viață alături de Ansamblul Cununa Carpaților. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele noastre spectacole, care oricum devin din ce în ce mai puține din cauza invocatei crizei, dar mai ales din cauza scăderii gradului de interes al publicului pentru folclor, m-au determinat să scriu rândurile următoare.

Spectacolele cu dans folcloric nu sunt un prilej de a considera că participi la ceva învechit și plicticos. Faptul că există soliști care uită să mai plece de pe scenă nu este vina noastră, a dansatorilor, care de cele mai multe ori oferim un ritm dinamic în maxim 10 minute per moment artistic. Există și un motiv obiectiv pentru care iau totuși apărarea “momentelor cântate” din spectacol: noi dansatorii, avem nevoie de un timp rezonabil de a schimba un costum tradițional cu altul și de a ne asigura că în timpul dansului nu ne pică ceva pe scena  🙂 .  Vă asigur că nu e deloc simplu.

Chiar dacă nu cântăm și doar dăm din picioare, cum ar spune unii, asta nu înseamnă că nu avem nevoie de o sonorizare bună. Cu toate că de cele mai multe ori dansurile sunt acompaniate de o orchestră populară, sunetul transmis prin amplificare contează foarte mult pentru noi ca și dansatori pentru susținerea ritmului, dar și pentru public. O dovadă de sunet care mă scârțâie pe nervi este în filmuleţul de aici.

Dacă peste mici probleme de sonorizare se poate trece, o problemă pe care am întâmpinat-o deseori este suprafața de dans. Să nu mai luăm în calcul mărimea ei care, de altfel, este destul de importantă pentru un ansamblu folcloric. Vreau să mă refer aici la faptul că, scena trebuie să aibă o anumită rezonanță, grosime și de ce nu, calitate. Nu de puține ori am dansat pe mochetă, ciment sau pe scenele la minut ridicate cu diferite ocazii, condiții care au determinat pierderea substanțială a valorii dansului.

Dragi organizatori de spectacole, vă rog să înțelegeți că avem nevoie de condiții dacă nu speciale, cel puțin normale de a ne schimba costumul. Sălile de spectacole oferă în general această facilitate și le mulțumim celor care oferă un spațiu rezonabil pentru schimbarea artiștilor, eventual fetele separat de băieți 🙂 . Dacă totuși vreți să invitați un grup de dansatori la spectacole în aer liber ar fi bine să luați în considerare că trebuie să fiți puțin mai ingenioși decât a pune un cort în soare sau să ne spuneți să ne schimbăm în autocar în caz că suntem în deplasare.

De cele mai multe ori, dansul folcloric românesc înseamnă depunerea unui efort fizic semnificativ în timpul prestației artistice pe scenă. De aceea, consider că atenția pentru hidratare ar trebui să o aibă un loc pe lista de  to do a organizatorilor. Mulțumim celor care au făcut-o deja și vă asigur că are o deosebită importanță.

Programul unui spectacol e deosebit de important. Cred că aici sunt în asentimentul multor artiști. Ar fi excelent dacă acesta s-ar respecta ca timing.  Se dă dovadă chiar de toleranță din partea artiștilor. Să vorbesc totuși în numele meu: m-am cam săturat să se  întârzie la nesfârsit din motive obiective sau nu, intrarea dansatorilor în spectacol.

Așa se vede prin ochii mei partea mai puțin frumoasă a experiențelor de spectacol. Dincolo de acestea, rămâne plăcerea de a dansa, care m-a făcut mereu să trec peste o problemă sau alta. Dovadă stau fotografiile alăturate acestui articol. Îmi doresc în continuare să am parte de spectacole frumoase și de un public primitor, care să aprecieze dansul…Pentru că nu vrem altceva decât respect…

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

One thought on “Manifest pentru dansul tradițional românesc

  1. Pingback: Pasiune « Oana Flavia Sârbu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s